2007 Den unge Carl i Wexiö skola

Den unge Carl i Wexiö skola • 2007

Välkommen till Linnés skola
Carl von Linné föddes i Småland 1707 – för 300 år sedan! Sin grundläggande skolutbildning fick den blivande vetenskaps­ mannen och världskändisen under elva år i Växjös anrika Katedralskola. Om denna spännande tid ger LinneaTeatern ett nyskrivet spel, med premiär den 10 maj 2007. Det var nämligen den 10 maj 1716 som Carl kom till Växjö tillsammans med sin far, kyrkoherden Nils Linnaeus, för att börja skolan.
Tanken var att Carl, i likhet med sin far och morfar, skulle läsa till präst. Men det starka naturintresset tog överhand – och vi vet hur det gick.
Carl blev den som skapade ordning ibland växter och djur. Hans sexual system antogs i många länder och Carl blev professor i Uppsala. I jubileumsspelet möter man Carl som 9 åring och 19 åring i skolan – och som 34 åring vid ett senare besök i Växjö på väg hem från resan till Öland och Gotland. Spelet blir underhållande med alla djäknarna och deras lärare. Stadens flickor dras också till skolan där det gick mer än 200 pojkar.
Publiken sitter på läktare framför det vackra gamla gymnasiet, byggt under Karl XII:s tid år 1715. Bakom publiken finns domkyrkan och mitt bland åskådarna en staty av biskop Esaias Tegnér, som höll tal i huset cirka hundra år efter Linnés skolgång.