LEIF SANDBERG

LinneaTeatern och Leif Sandberg skapar teater, musikaler, operor, operetter, talpjäser, kyrkospel, familjeföreställningar och historiska spel.  Dessa har givits i Växjö Konserthus, på Växjö Teater, på turnéer runt om i Småland eller som friluftsteater och sommarteater.

 Foto: Martina Wärenfeldt, Mstudio

 Foto: Martina Wärenfeldt, Mstudio

LEIF SANDBERG

var ordförande 1988 - 2016. Han producerade och marknadsförde LinneaTeaterns uppsättningar under de åren och blev bl a utsedd till Årets Kronobergare år 2000 med följande motivering:

"Leif Sandberg har genom ett målmedvetet och envist arbete placerat Växjö och Kronobergs län på den svenska musikalkartan. Hans uppsättningar har vunnit stor och bred uppskattning hos såväl publik som kritiker och bland annat lett till att bussarna med musikalintresserade sydsvenskar fått ett nytt mål i Växjö Konserthus. Hittills är det en kvarts miljon människor som sett någon eller några av Leif Sandbergs 40 teater- och musikalproduktioner.

Leif Sandberg har gjort en anmärkningsvärd kulturell gärning när han med den kommunala kulturskolan som grund har utvecklat och vidareutbildat kronobergska ungdomar till en konstnärlig nivå som inte står den renodlat professionella musikalvärlden långt efter. Leif Sandberg är därför en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Kronobergare år 2000.

Utmärkelsen Årets Kronobergare vill uppmärksamma insatser som bidragit till länets utveckling och riktat intresset mot Kronobergs län."

Juryn har bestått av landshövding Wiggo Komstedt, ordföranden i Kronobergs Marknadsförening Kjell-Åke Carlsson och f d landstingsrådet Sven Nilsson.

Wiggo Komstedt
Landshövding

Utmärkelser

2003 Sanct Sigfrids Gilles plakett för kulturell gärning
2001 Sigfridsmedaljen av guld – Växjö Kommuns hedersbelöning
2000 Årets kronobergare
1998 Moderata länsförbundets kulturpris
1992 Landstingets kulturpris & Växjö kommuns kulturpris
1991 Signum Culturae
1987 Lions  kulturstipendium


Leif Sandberg har skrivit ett stort antal lokalhistoriska föreställningar:

Kronobergsknektar  1983, radioteater i fem avsnitt om I 11:s historia under fyra sekler
Heden och brunnen 1987 om Kronobergs hed och Evedals brunn
Veab 100 år till jubileet 1987 av elektricitetens införande i Växjö
Växjö 650 år jubileumsteater på Stortorget 1992
Drömmar på Huseby friluftsspel framför huvudbyggnaden somrarna 2004, 2005 och 2008 om familjen Stephens tid på det stora godset
Kvinnorna i Villa Vik 2006 – ett sekel efter den berömda sångerskan Christina Nilssons köp av det vackra huset i Sandsbro
Den unge Carl i Wexiö skola till 300-årsminnet av Linnés födelse. Gavs 2007 framför Karolinergymnasiets byggnad intill domkyrkan
Anna och fransmannen om Anna Trolle och hennes make Charles de Mornay spelades 2009 i det stora stallet på Bergqvara gård
Den sjungande landshövdingen om Gunnar Wennerberg gavs sommaren 2013 på residensets vackra innergård